Första dagarna i Addis

Hej!
 
Nu har vi varit i Addis Abeba i nästan två dagar. Efter en sömnlös men problemfri flygresa och en timmes köande för att köpa visum på flygplatsen kunde vi igår morse hämta våra väskor och blev sedan upphämtade av hotellets chaufför. Väl framme på hotellet serverades vi frukost och fick då uppleva vår första etiopiska måltid här. Nätt och jämnt vid medvetande på grund av sömnbrist fick vi smaka både naturell och chili-indränkt enjeera, en god bön- och köttröra och amerikanska pannkakor. Mer om Etiopiens spännande enjeera och andra typiska maträtter i ett senare inlägg!
 
Efter frukosten mötte vi upp Solomon som jobbar som chaufför på SweRoad. Han var snäll och visade oss runt i Addis och hjälpte oss att ordna med det första praktiska, som att växla pengar till etiopiska birr, köpa vatten och hitta ett bra lunchställe. När vi hade installerat oss på våra rum gav vi oss ut på en lång tvåtimmars-promenad i okänd riktning. Eftersom vi inte hade fått tag på några kartor höll vi oss till några enstaka svängar för att vara säkra på att hitta hem igen. Väl tillbaka på hotellet tog det inte lång tid innan vi somnade för att försöka återhämta oss efter den långa flygresan och alla nya, spännande intryck.
 
Idag blev vi upphämtade av vår nya chaufför, Derege, som skjutsade oss till spårvägsprojektets platskontor. Där fick vi hälsa på våra nya kollegor och installera oss med datorer och mobiltelefoner vid vår kontorsplats. Vi har inte riktigt fått ordning på Internet-uppkopplingen ännu men hoppas att det löser sig snart. Kontorslokalerna är fina och behagligt svala.
 
Våra intryck hittills från denna stora huvudstad:
 
Till att börja med är det ett annat klimat här – det är varmt och skönt, runt 25 grader med lite fläktande vind. På kvällen blir det mörkt snabbt och temperaturen sjunker till ca 15 grader. Ficklampa är bra att ha när man går runt på kvällen för att se var man sätter fötterna, eftersom gatubelysning ofta saknas. Det känns att Addis är större än någon stad i Sverige (officiellt 4 miljoner människor, inofficiellt kanske närmare 7-8 miljoner) – det finns människor i rörelse vart man än går och staden känns väldigt levande.
 
Trafiksituationen är minst sagt olik den vi är vana vid i Sverige; fotgängare, cyklister, konstruktionsarbetare, mopedister, bilister, försäljare, kor och åsnor delar i många fall på samma vägutrymme, utan någon som helst avskiljning. Däremot är de olika färdriktningarna ofta avskilda och hastigheten inne i staden är mestadels låg.
 
De människor vi mött har varit glada och trevliga. Flera nyfikna Addis-bor har kommit fram till oss när vi rört oss på gatorna och undrat varifrån vi kommer, hur det är i Sverige och vad vi tycker om staden. Och självklart tycker vi om Addis! Förutom de trevliga människorna är staden färgglad och luktar annorlunda. Doften är svår att beskriva annat än att den har karaktär av soluppvärmd asfalten och skiftar i takt med att vinden ändrar riktning. Längs med gatorna finns små butiker med kläder och allt-i-allo-prylar, och fruktstånd med bananer, ananas, mango och avokado.
 
Imorgon anländer även Carl. Tanken är att vi då ska introduceras till de olika delprojekt som vi kommer att hjälpa till med när vi är här. Platsbesök vid spårvägsbygget har också utlovats. Vi är riktigt peppade!
 
Utsikt från vårt boende på Hotel Stay Easy.
 
Hailie Gebre Selassiestreet några meter utifrån boendet. Mitt i gatan breder sig projektets spårväg fram.
 
Light Rail Track, eller spårvägen på svenska i väntan på trafik.
 
På vägen till projektkontoret. Fotgängare och hjulbunden trafik samsas på vägarna.
 
På vägen till projektkontoret. 
 
 
Porten in till projektkontoret. CREC är den kinesiska byggfirman som bygger hela projektet.
 
 
 
Kramar och mangofrukter! / Filippa, Johan och Julia



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

trvtraineeriaddis.blogg.se

Hej! Vi heter Carl, Filippa, Johan och Julia, och vi är 4 av 16 personer som går Trafikverkets traineeprogram 2014-2016. I traineeprogrammet ingår bland annat utlandspraktik, och under de följande 6 veckorna kommer vi att praktisera i Addis Abeba, Etiopien, där Sweroad arbetar som bygg- och projektledare i ett spårvägsprojekt. Sweroad är en resultatenhet inom Trafikverket som exporterar svenska ingenjörskunskaper till andra länder. Välkomna att följa vår resa här!

RSS 2.0