Seminarium om trafiksäkerhet arrangerat av svenska ambassaden

Hallå!

 

Igår fick vi delta på ett heldagsseminarium om trafiksäkerhet, som arrangerades av svenska ambassaden. Syftet med dagen vara att utbyta erfarenheter mellan Etiopien och Sverige i frågor om trafiksäkerhet, eller rättare sagt - flera svenska experter var inbjudna för att presentera Sveriges trafiksäkerhetsarbete som ett sätt att inspirera till förbättrat trafiksäkerhetsarbete i Etiopien. Och det finns en del att göra…

 

I Addis Abeba dör 3 personer i trafiken (varje dag!) och 3300 personer i hela Etiopien under ett år. De flesta olyckorna sker under kvällstid, eftersom stora delar av infrastrukturen i Addis saknar gatubelysning. Vägstandarden är låg och hinder på vägen som exempelvis stora stenar, högar med grus, grävmaskiner m.m. dyker upp i körfälten lite här och där. Trottoarer saknas ofta och de trafikregler som finns följs oftast inte av vare sig bilister eller fotgängare. Kraven för körkort är ganska låga och på landsbygden kan man i stort sett bara köpa sig ett körkort. Det är med andra ord inte konstigt att det under dessa förhållanden uppstår olyckor i trafiken…

 

Men var ska man börja? Precis som Hans-Yngve Berg, senior road safety analyst från Transportstyrelsen sa, är tanken inte att kopiera det svenska trafiksäkerhetsarbetet rakt av. Det är snarare en god idé att inspireras av den svenska, redan beprövade, planeringen kring trafiksäkerhet och göra det ”the Ethiopian way”.

 

Utöver Hans-Yngve från Transportstyrelsen fick vi lyssna på presentationer från Volvo, Bombardier och Sweroad. Nollvisionen, 2+1-vägar, cirkulationsplatser, ATK, hastighetsreglering, alkolås och lag om säkerhetsbälten var bara några av många goda exempel på lyckade åtgärder som presenterades under dagen. Detta känns så självklart för oss och vi hoppas att det kan bli verklighet här också en dag – men givetvis ”the Ethiopian way”.

 
 
Vår alldeles egna ambassadör i Etiopien Jan Sadek hälsade alla välkomna.
 
Hans-Yngve Berg från Transportstyrelsen drog en dragning om den numera världskända och masskopierade nollvisionen.
 
Vår boss på Sweroad här i Addis, PO Lövmar, presenterade vilka typer av tjänster SweRoad kan leverera och har levererat runt om i världen.
 
Vi kände oss som hemma när denna slide dök upp.
 
Peter Malmgren på Volvo Trucks visade på hur säkra dagens lastbilar är. I Etiopien rullar en stor mängd riktigt gamla lastbilar.
 
En skämtsam bild som tydligen är något som sägs på gatan. Lastbilarna i Etiopien skördar många människors liv varje år. 
 

 

Dagen var väldigt intressant och resulterade även i en inbjudan till studiebesök på svenska ambassaden - det ser vi verkligen fram emot!

 

/Johan, Filippa, Carl och Julia




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

trvtraineeriaddis.blogg.se

Hej! Vi heter Carl, Filippa, Johan och Julia, och vi är 4 av 16 personer som går Trafikverkets traineeprogram 2014-2016. I traineeprogrammet ingår bland annat utlandspraktik, och under de följande 6 veckorna kommer vi att praktisera i Addis Abeba, Etiopien, där Sweroad arbetar som bygg- och projektledare i ett spårvägsprojekt. Sweroad är en resultatenhet inom Trafikverket som exporterar svenska ingenjörskunskaper till andra länder. Välkomna att följa vår resa här!

RSS 2.0