Klockan, magknip och ett gympass utöver det vanliga

Hej bloggen. Vad är klockan? En enkel fråga tycker du. Inte lika lätt att svara på för en svensk trainee i Etiopien. För det första ligger Etiopien en timme före Sverige enligt det globala tideräkningssystemet. Om man väljer att räkna tiden enligt detta system kallas det lokalt för ”forengi time”. För det andra räknar man här med att dagen börjar klockan 06.00 (forengi time) och då är klockan 00.00 lokal tid. Det innebär till exempel att när klockan är 11.30 hemma i Sverige så är den 06.30 i Etiopien. Det hela blev inte precis enklare av att vi övergick till sommartid i Sverige natten mellan den 28:e och 29:e mars då majoriteten av oss reste ner hit. För den som missat att ställa om klockan blev förvirringen total och armbandsuret var ungefär lika intetsägande som ett solur på natten.

 

Etiopien har mycket spännande att erbjuda i matväg men det är inte alltid så lätt att veta vad man ska äta här. Det finns ofta många olika alternativ och innan man har smakat kan det vara mycket svårt att avgöra vad det är för något. Ungefär hälften av allt man stoppar i munnen visar sig i sin tur vara mycket kryddstarkt vilket även gäller frukostbuffén på hotellet. ”Alla vet ju att det är tufft att äta stark mat” tyckte Johan så efter ett restaurangbesök blev han följaktligen hemma från jobbet halva dagen därpå. Det heter ju att man lär sig av sina misstag och vår absoluta övertygelse är att det kommer att bli en mycket lärorik praktik. Mer om den etiopiska maten kommer i ett senare inlägg.

 

Vi hade fått tipset av våra vänner, tillika Etiopienmentorer, Walid och Joseph att det finns ett bra gym i närheten av hotellet där vi bor. Igår kväll beslutade vi oss så för att besöka detta i syfte att upprätthålla sunda vanor under vår tid här. Vi blev först glatt entusiastiska när vi upptäckte att gymmet bara låg ett stenkast från hotellets entré – Beach 2015, här kommer vi! – och tänkte samtidigt att det måste pågå en sjuhelsikes ravefest någonstans i kvarteret. Hög elektronisk musik med tung bas och ett tempo som hos en slagborr pumpade ut från vad som verkade vara ordentligt spräckta högtalare. När vi kommit en bit närmare gymmet gick det upp för oss att den öronbedövande musiken i själva verket kom därinifrån och en känsla av lätt tveksamhet infann sig. Vi klev in och noterade att det pågick någon form av avancerat danspass i lokalen men att det också fanns ett någorlunda välutrustat gym längre in. Efter en sväng förbi hotellrummen för att hämta öronproppar genomförde vi sedan vårt första gympass i Etiopien. Det var en upplevelse utöver det vanliga. Värmen, trängseln och oljudet kompenserades med råge upp av de lokala motionärernas gästvänlighet och vi var efteråt alla överens om att vi skulle fortsätta träna här. Gymselfies utlovas i ett framtida inlägg.

 

Med osannolikt svettiga hälsningar (Inga kramar. Vi är svettiga.) // Julia, Filippa, Carl och Johan

Uno M
2015-04-04 @ 16:13:49

Trevlig läsning. Kul att läsa hur det är därnere, "lite lätt" skillnad mot Sverige kan man förstå.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

trvtraineeriaddis.blogg.se

Hej! Vi heter Carl, Filippa, Johan och Julia, och vi är 4 av 16 personer som går Trafikverkets traineeprogram 2014-2016. I traineeprogrammet ingår bland annat utlandspraktik, och under de följande 6 veckorna kommer vi att praktisera i Addis Abeba, Etiopien, där Sweroad arbetar som bygg- och projektledare i ett spårvägsprojekt. Sweroad är en resultatenhet inom Trafikverket som exporterar svenska ingenjörskunskaper till andra länder. Välkomna att följa vår resa här!

RSS 2.0